10 anledningar till varför alla ska plastbanta

Jag är säker på att vi alla gör vårt bästa för att överlämna en så fin planet som möjligt till våra barn. Ofta är det kunskapen om ett särskilt ämne eller kanske snarare bristen på kunskap som gör att vi tar dåliga beslut. Om du redan har börjat plastbanta, har du säkert fått frågor och underliga blickar från medmänniskor om dina lite okonventionella sätt att hantera vardagen. Här kommer lite krut för att stödja din argumentation och kanske en eller två punkter som är nya även för dig.

Tillverkning av plast skadar miljön, andra människor och kommande generationer

1. Fossilt ursprung

Plast tillverkas oftast av råolja och fossilgas. Båda utvinns under väldigt stor miljöbelastning utanför Sverige, ofta i länder med lite tillsyn till miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Fossila resurser finns i begränsad mängd på vår jord, deras utvinning förorsakar stora koldioxidutsläpp och de bör bara användas med omtanke.

2. Främjar dåliga arbetsförhållanden

Plastprodukter är till största delen tillverkad i länder utanför Europa, mest i Kina. Arbetslagarna där skyddar arbetstagaren mycket mindre än vad vi är vana vid här i Europa och kontrollmyndigheterna är dessutom korrupta.

3. Miljöförstöring i tillverkningsländerna

Mest plast som vi använder produceras i länder med dåliga miljölagar. Av de 8 miljoner ton plast som hamnar i haven varje år, står fem länder (Kina, Indonesien, Filippinerna, Vietnam och Sri Lanka) för drygt hälften! De är precis de länderna som våra billiga plastvaror kommer ifrån. Det är sannolikt att restprodukterna av mina flip-flops flyter omkring i havet någonstans nu, och färgämnena har antagligen spolats rakt ut i vattendragen.

Nackdelar under användningen

4. Kemikalier i plasten

Jag erkänner att den största motivationen för mig att börja plastbanta var inte just miljöpåverkan av plasttillverkning i andra länder, även om jag idag tycker det är förfärligt. Jag började plastbanta på riktigt när jag blev gravid med mina tvillingar och började lära mig mer om kemikalierna i vår omgivning och hur lätt de överförs till det lilla fostret (jag visste inte att det fanns två tills i veckan 18!).

Problemet med kemikalier är att lagstiftningen alltid är ett steg efter. Nu finns ju t.ex. många produkter, särskilt Barnprylar, som är tillverkade utan det hormonstörande bisfenol A (BPA). Men skadliga ämnen som förbjuds i plastprodukter ersätts av väldigt snarlika substanser som ofta har samma påverkan på människokroppen, substanser som inte har hunnit genomgå lika många studier än. (Studier där vi som använder produkterna blir försökskaniner)

5. Estetik

Jag tycker plast är fult och jag vill inte bo i ett hem fullt med plastskräp. Dessutom tycker jag att mina barn ska få leka med olika material som har olika textur, vikt osv. Ja, ofta är plastfria alternativ dyrare vid inköp. Men ju mindre skräpsaker av plast vi köper, desto mer fina saker kommer det att finnas i secondhandbutikerna i framtiden. Och det är en investering som jag gärna vill göra för mina barn.

6. Plast går ofta sönder snabbt

Såklart stämmer det inte alltid, men ofta är prylar av plast inte gjorda för att hålla länge.

Plastens liv efter döden

7. Bara en liten del av plasten återvinns

Många som jag pratar med om plastfria alternativ tycker att det inte är så farligt, eftersom vi återvinner plasten här i Sverige. Tyvärr är det så att mycket som vi samlar in för återvinning sorteras ut och bränns ändå. Totalt återvinns bara runt 16% av all plast i Sverige! Varför det är så kommer jag att skriva mer om i ett senare inlägg.

8. Återvunnet plast går sällan att återvinna igen

Det finns en stor skillnad mellan återvinningen av plast och andra materialen som glas, metall och papper. De sist nämnda används om och om igen för att tillverka nya likadana saker av. Plast däremot går inte att återvinna på det sättet, utan det blir plast av en lägre kvalitet, t.ex. plastbackar eller plasttextiler. Processen kallas för ”downcycling” och oftast går det inte att återvinna de här plastsorterna sen eftersom de är blandade för mycket. Det här är inte den cirkulära ekonomin som möjliggör även ett bra liv för kommande generationer.

9. Plasten som hamnar i havet är farlig för djuren

Ofta syns bilder av fåglar som har dött eftersom hela magen var full med plastskräp, av sälar som är intrasslade i fiskenät och sköldpaddor med plast runt kroppen. Enligt National Geographic äter 90 procent av havsfåglarna plast idag och Ellen MacArthur Foundation bedömer att om vi fortsätter skräppa ner jorden i samma takt som idag, kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

10. Mikroplasten ackumulerar toxiner och hamnar till sist i vår mat

Om du känner som jag, är du redan rätt motiverad att agera efter alla fakta jag presenterat hittils. Men den här sista poängen visar lite grann att hela problematiken är lite mer komplex och mer djupgående än vad många tror.

Mikroplast är per definition alla plastpartiklar som är mindre än 5 mm, men de flesta partiklar är mycket mindre. De kommer från större plastdelar som har börjat brytas ner eller så kommer de från andra källor, framför allt bildäck, konstgräs och plastbeläggning på lekplatser, båtbottenfärg, industriell produktion och från kläder med syntetfiber. I havet fungerar de här plastpartiklarna som små giftmagneter och binder miljögifter från t.ex. bekämpningsmedel och industriella kemikalier. Små djur misstar plastbitarna som föda, större djur äter upp de små djuren och så hamnar plasten samt de giftiga partiklarna i vår matkedja. Idag hittar man mikroplast i havssalt, fisk, skaldjur, honung och även i dricksvatten.

Japp, det är en förfärlig värld vi håller på att skapa. Men var och en av oss kan göra skillnad, genom att ändra sina vanor, lära sina barn bättre vanor, genom att rösta och att sprida fakta runt problematiken. Som ett av de rikaste länderna på jorden har Sverige ett speciellt ansvar för att stå som förebild i dessa frågor. Tillsammans sitter vi på en enorm konsumentkraft som kan göra stor skillnad.

Hur är det för dig? Vad är/var din största inspiration för att börja plastbanta?

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish