5 sätt att plastbanta som är helt gratis!

Den enda vägen till en miljövänligare vardag som jag ser det, är att minska konsumtionen! Beställer man något på nätet, då kommer det säkert förpackat i plast, eller köper man i butiken, har de redan slängt plasten det kommit i. Ofta är det ju faktiskt bättre att köpa något en gång, t.ex. en fin tygkasse, för att kunna slippa köpa plastkassar varje gång man handlar. Men oftast behöver vi bara ändra våra beteenden, bli lite mer medvetna och vakna i vardagen för att slippa onödig plast. Här kommer mina favorittips för att plastbanta din vardag utan att det kostar dig en krona.

1. Lär dig att tacka nej

Det du kan börja med är kvitton när du handlar. Jo, de är av papper. Men de är gjorda av termopapper som innehåller väldigt höga halter av bisfenol A, ett hormonstörande ämne, som lätt lossnar från kvittona och överförs till plånbok, sedlar och fingrar. Oftast behöver man inte kvittot och många butiker som säljer t.ex. elektronik erbjuder att spara kvittot i deras datasystem, om man registrerar sig som medlem. Det brukar jag göra. Det går lätt att avregistrera deras nyhetsbrev direkt eller efteråt, om man vill slippa ytterligande skräp i elektronisk form.

Har du vant dig vid att tacka nej varje gång du handlar är du redo för nästa steg: tacka nej till ”gratis skräp”. Här menar jag allt som man blir erbjuden som ”present”, men oftast är det ju antagligen reklam eller ett sätt att sprida ett visst budskap. Själv behärskar jag inte denna konstform fullt ut, men jag jobbar på det. Nyligen tog jag min son till tandläkaren för kontroll och försökte verkligen förbereda mig mentalt inför situationen där de vill att han ska ta en plastleksak ur deras skräplåda. Jag minns bara med skräck hur de dumma små djuren som barnen fick förra gången gick förlorade mellan bilsäten innan vi kom hem. Jag lyckades faktiskt navigera tandsköterskan runt det här momentet utan att det blev tråkigt för barnet. Men på något sätt har det ändå hamnat en plasttandborste i plastförpackning hos oss som jag inte har bjudit in i vårt hem.

2. Gå över dina sophinkar

Hemma hos oss är vi rätt bra på källsortering, i köket i alla fall, där alla hinkar står under diskhon. I badrummet samlar vi toapappersrullar och i kontoret finns en hög för pappersåtervinning. Men allt annat hamnar i de vanliga soporna. Det har fått mig att tänka till, och med tre knep har jag förbättrat våra återvinningsvanor och vi slipper dessutom köpa plastpåsar för att slänga våra sopor.

  1. Bara ha EN sophink med brännbart avfall i huset och den ska INTE stå i köket. Vi har en liten plastpåse som jag har hittat någonstans och den hänger i förrådet. Den har bara bytts ut en gång sedan jag gjorde de här förändringarna för flera månader sedan.
  2. Byta ut alla andra sophinkar mot komposthinkar med kompostpåsar från kommunen. Det som slängs mest i vårt hushåll utanför köket är näsdukar, hårbollar i badrummet osv., alltså allt komposterbart. OBS: Man behöver varken köpa sophinkar eller komposthinkar. Vi använder tomma plantkrukor, eftersom det var just det vi hade hemma.
  3. Använd plastförpackningar från t.ex. toapapper för att samla in soporna, alltså till plastförpackningarna och brännbart avfall. Vi har även en påse för plast i kontoret och en liten påse i badrummet för tamponghöljen.

Såklart har vi lite skräp som vi behöver slänga i brännbart avfall då och då. Men eftersom vi behöver gå till ett annat rum för att bli av med det, hamnar inget där bara utav lathet.

3. Skippa påsen, bara så här!

Så här har jag växt upp med hur man handlar frukt och grönt i lösvikt: man lägger allt i en plastpåse som finns där för att sedan vägas. Och så har jag gjort i många år av mitt vuxenliv. Men det behöver man faktiskt inte göra. Köper man bara några äpplen, två citroner eller bananer, varför ta en plastpåse? Det går bra att lägga dem på vågen utan påse och om man kör självscanning klistra prislappen på en av frukterna. Så har jag gjort i flera år nu och aldrig har de tyckt det var konstigt i kassan. Jag sköljer ju av frukten och grönsakerna innan jag äter dem. Nu, när jag storhandlar till min familj använder jag mina fina nätpåsar eftersom vi säkert köper 10-15 äpplen på en gång. Men är man ensam eller bara handlar lite, då går det alldeles utmärkt utan.

4. Ta hand om dina glasburkar!

Jag minns från min barndom att vi har lagt en glasflaska med läsk i frysen och den har spruckit (på den tiden när det fanns läsk i glasflaskor). Därför trodde jag alltid att man inte kan ha glas i frysen. Men för några år sen har jag testat igen (inte med läsk den här gången, utan soppa), och det gick bra! Nu fryser vi allt från grytor, köttfärssås och soppor till örter från trädgården och hemmagjord glass i glasburkar. Speciellt de förstnämnda är så smidiga, eftersom det bara är att lägga hela burken med lock i ett hett vattenbad för att tina upp och vips har man hemmagjord ”snabbmat” färdig att äta!

Glasburkar går också bra att ha i kylen att förvara matrester i. Plastfolie adjö! Nu har vi ingen mikrovågsugn, men för de som brukar använda den är det speciellt viktigt att inte värma upp mat i en plastbehållare, eftersom plast läcker en hel del kemikalier när den värms upp. Vi värmer maten helt enkelt i en kastrull, men för de som tar maten till jobbet, eller vill använda micron hemma, går det jättebra med en glasburk (utan lock då).

Det fina med glasburkar är, att de bara dukar upp i hemmet. Såklart kan man köpa fina ”Maison Jars”, som på alla instagrambilder med Zero Waste. Men det går superbra att återanvända burkarna från äppelmos, tomatsås eller gurka.

5. Sortera ut och minimera!

Men behöver inte 3 olika stekspadar eller 5 olika skärbrädor. Jag tror nästan att de flesta som kastar ut sina plastredskap idag skulle kunna klara sig. Om du inte har en stekspade eller en skärbräda i trä, kanske dina föräldrar eller vänner har en som de inte använder. Min erfarenhet säger att om det finns en plastgrej i köket, så används den. Om inte av dig, så säkert av dina vänner som kommer förbi och hjälper till i köket. Efter allt jag lärt mig hittills vill jag inte ha någon plast i köket som kommer i kontakt med varm mat. Kemikalierna släpps för lätt och hamnar i maten och sedan i magen. Jag vet att jag inte får nämna teflonstekpannan här, eftersom detta är en artikel om att plastbanta gratis. Men jag lär återkomma till den någon annan gång!

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish