Miljövänliga värmeljus

Den mörka tiden har hittat hem och det är dags att börja myspynta hemmet. Levande ljus upplevs ofta som angenämare, men tyvärr är de inte alltid bättre för miljön. Här kommer en liten guide genom djungeln av värmeljus och co.

Undvik paraffin

Tyvärr innehåller många ljus paraffin, som tillverkas av råolja eller brunkål, som båda är fossila råvaror. Ångor av paraffinljus kan vara skadliga för din hälsa. Användning av paraffinljus kan jämföras med passiv rökning och Naturskyddsföreningen varnar dessutom, att paraffinljus avger farliga partiklar och leder till sjukdomar.

Jag är väldigt säker på att vi har ljus hemma, som innehåller paraffin. Jag kommer inte kasta dem, men tänker att sortera ut dem och bara använda utomhus, typ på balkongen. Men jag kommer se upp så att vi inte köper fler.

Dilemman med stearin

Stearin är en naturprodukt och anses att vara säker för din hälsa. Ett problem med stearin är, att det kan innehålla palmolja, som är ett väldigt dåligt miljöval. Avverkning av regnskog sker i stor skala för att anlägga oljepalmsplantager. Det finns väl en miljömärkning för mer hållbar palmoljeproduktion som heter RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil), men kontrollen görs av företag som producenterna betalar och inget oberoende organ.

Personligen tycker jag, att stearin av animaliska fetter är ett bra val, eftersom råvaran består av slaktavfall och skulle annars slängas. Men jag förstår att det inte är en gångbar väg för dig som är vegan.

Bivaxljus

En väldigt fin produkt är bivaxljus, och det är det som jag är uppväxt med när vi samlades i byn och gjorde egna ljus i min barndom. Bivax sprider underbar doft och brinner längre än alla de andra vaxsorterna och är därmed ett väldigt hållbart val. Priset är säkert en nackdel. Men köper man bara några stycken så använder man de ännu mer medvetet. Min dröm är att ha en egen biodynamisk biodling och tillverka mina egna bivaxljus någon gång.

Sojavaxljus

Ett populärt veganskt alternativ är sojavaxljus. Här är det viktig, att se till att välja en ekologisk produkt, eftersom konventionell sojaproduktion har förödande effekt på miljön och på hälsan hos arbetaren ute på fältet. Dessutom skulle jag anta att ekologiska sojavaxljus bara innehåller naturliga doftämnen, som också är viktigt att beakta.

Återvinn rätt

Ett stort problem ur miljösynpunkt med användningen av värmeljus är aluminiumkoppar som de flesta ljus kommer i. Det finns märken som säljer ljusen utan aluminiumkopp, så att man kan stoppa dem i en ljuskopp i glas, t.ex. Reluminus (100% stearinljus utan palmolja). Om du har värmeljus med aluminiumkopp hemma som du tänker använda, se till att du pillar loss vekeshållaren från aluminiumkoppen när du slänger den i metallåtervinningen, så att järnet och aluminium kan återvinnas separat. Aluminium är en väldigt värdefull råvara som man alltid ska ta hand om, eftersom produktionen kräver stora mängder av energi.

Allt som allt är det inget enkelt val och var och en måste avväga vad som passar bäst. Jag tycker att LED-lampor funkar bra för oss, speciellt eftersom vi har grön el hemma och har köpt vår julbelysning på secondhand. Men vi gillar även riktiga ljus då och då och kommer nog att välja bivaxljus i framtiden.

I Schweiz brukar man ha levande ljus på julgranen och jag tycker det är så underbart. Vi får se om vi kommer att göra det i år.

Hur är det hos dig? Hur gillar du att myspynta ditt hem?

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish