Plastfritt pyssel

Jultid är pysseltid! I november och december är det mörkt och om du, som vi, bor i södra delen av landet, då är det blött och geggig ute. Då är det extra mysigt att sitta inne med barnen och pyssla lite. Dessutom får man några fina julklappar till farmor och moster på köpet.

Att skapa är ju jättebra för barnens utveckling. De lär sig finmotorik och kreativitet samt får ett bättre självförtroende av att kreera något på egen hand. Barnen lär sig att interagera med sin omvärld och jag tycker att detta är ett utmärkt tillfälle att lära barnen värna om miljön.

Barndom utan glitter

Kanske den största miljöboven i pysselhörnet är glitter. De pyttesmå flingorna består av aluminium eller PET-plast, som kan frigöra hormonstörande kemikalier när den bryts ner i djurs eller människors kroppar. Nu äter vi ju vanligtvis inte glitter, men det är lätt hänt att den spolas ner i avloppet eller hamnar i naturen på ett eller annat sätt och tas upp av fiskar eller andra organismer som är en del av vår matkedja.

Därför skulle jag aldrig köpa glitter till mina barn. Och samma gäller för paljetter, googly eyes, piprensare, dekorgummi, flirtkulor, hobbyfilt i polyester, polyestervadd och allt annat som består av plast eller syntetfiber. Ibland får vi kritik av vänner eller släktningar då de tycker att våra barn inte får någonting och att vi är för extrema. Och jag förstår att barn gillar allt som glänser och glittrar. De har nog i alla tider tyckt att det var roligt att hitta en sten som glänser eller en mussla. Förr i tiden kunde man inte bara öppna en låda och ta ut glitter i en burk och limma på var som helst. Barnen mådde ändå bra och kanske uppskattade de den glittrande sten lite mer an barn gör idag. Men samtidigt har de aldrig förr fått i sig hormonstörande kemikalier som BPA redan i modersmjölken eller behövt vara rädd att det snart skulle finnas mer plast i havet än fisk! DET tycker jag är extremt! Nä, vi klarar oss rätt bra utan glitter och co.

Var finns plastfria pysselmaterial

Till inspiration för detta inlägget har jag gått och kollat i en stor pysselbutik (jag vil inte nämna några namn här). Jag måste erkänna att en väldigt liten del av det stora (och dyra) utbudet var i naturmaterial. Och det som jag tyckte skulle vara värt att köpa, som till exempel fina träkulor, var ändå packad i små plastpåsar. Men jag känner faktiskt till ett annat ställe, där ingenting är plastförpackat: skogen! Och det som är spännande där är att det finns nya färger och former hela tiden! Just nu finns mörkgrönt granris och röda nypon, perfekt till juldekorationen! Och snart kommer ljusgröna granskott och vit-rosa vårblommor. Och då ska vi flytta vår pysselateljé ut till trädgården igen, där det finns mest inspiration för våra små konstnärer!

Hur är det för dig? Har ni en skog nära där ni bor för familjen att samla in lite pysselmaterial? Vad gillar dina barn att skapa med?

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish