En jul med Zero Waste

En jul med Zero Waste, den här titeln låter som en stor motsats i sig, eftersom vi konsumerar och slänger som mest under jultiden. Men det behöver inte vara så. Jesusbarnet hade ju också tygblöjor på!

Här kommer mina egna tips på hur du kan göra din jul lite mer ”zero waste”.

Julpynta

Hämta ditt julpynt i skogen istället för affären! Om du dekorerar hemmet med granris istället för gröna plastgirlander sparar du dessutom plats på vinden.

Om du behöver köpa nya värmeljus, välj de som kommer utan aluminiumkopp. Har du värmeljus med kopp hemma, tänk på att pilla bort vekhålleren innan du återvinner, annars kan aluminiumkoppen inte återvinnas. Har du svårt att bestämma, vilka levande ljus som är det bästa valet för dig, kolla i mitt inlägg om miljövänliga värmeljus.

Mat

Den mest hälsosamma och miljövänligaste maten är alltid den som tillagas från grunden. Och under julen har man ju hela familjen tillgänglig att hjälpa till, eller hur? Vår plan i år är faktiskt att börja laga små julbordsrätter redan i november och december och frysa in. Så blir det inte allt för mycket att göra just på julafton. Vi får se om vi verkligen lyckas göra så!

Vi brukar köpa saltsill i en stor hink. Sen gör vi olika egna såser och lägger in i glas själva. På det sättet slipper man alla läskiga tillsatser som de använder i vanlig burksill, och hinken är bra att använda i trädgården eller för barnen att pyssla med. Tänk på, att du behöver börja med den här processen några dagar innan, eftersom sillen tar sin tid att vattnas ur och smaksättas. Instruktioner finns på förpackningen.

Julskinka är något vi gillar, även om vi normalt inte äter fläsk. Vi köper den från vänner som föder upp sina egna utegrisar, eller om det inte går utav någon anledning, köper vi den bästa ekologiska julskinka som vi hittar i butiken. Grisar från konventionell produktion får liksom kycklingarna aldrig vara utomhus under deras korta liv, även om köttet är från Sverige. Därför köper vi aldrig det. Vi brukade köpa ekologiska baconbitar ibland. Men de kommer i så mycket plast! Numera använder vi feta lammköttsbitar istället för att göra ”bacon” genom att röka det i vår rökgrill.

I stort försöker vi handla så mycket som möjligt på vår lokala REKO-ring eller på torget. Där går det bäst att handla plastfritt och lokalproducerat.

Pappersservetter är också något som är varken snyggt eller nödvändig. Det är bättre man satsar på ett set fina tygservetter. Om du väljer en neutral färg utan julmotiv, går det att använda dem hela året. Om du inte har tygservetter hemma, är det bästa sättet att handla på loppis. Om du handlar ny, tänk på att bomull kräver väldigt mycket konstgödsel och bekämpningsmedel och ofta odlas i områden där man är beroende av konstbevattning. Därför är det viktig att välja ekologisk. Alternativt kan man välja lin eller hampa, där är konventionell odling inte är lika miljöskadlig.

När alla är mätta åker alla rester in i kylen snabbt. Jag blir alltid så förundrad när jag läser att det slängs så mycket mat under jultiden. Hemma tycker vi det är så underbart att ha hela kylen full med goda julrätter och att vi inte behöver laga mat förrän till nyår. Mums!

Presenter för barn

Med presenterna till barnen på jul känner jag mig som i ett dilemma. Under min egen uppväxt fick vi inte leksaker under året, man fick vänta till jul eller födelsedagen. Och jag tycker det är bra på något sätt, man vill ju inte att barnen ska tigga efter nya leksaker hela tiden. Men å andra sidan vill jag inte heller att de ser fram emot julen bara för att det är då man får presenter. Nu har jag i och för sig redan sagt till min dotter att hon ska önska sig Herr Nilsson till jul. Det var som en reflex. Men i framtiden vill jag tänka om. Till min familj har jag i alla fall sagt att de ska skicka oss lite sedlar så att vi får åka till Astrid Lindgrens Värld igen till våren. Jag tycker generellt att upplevelser är mycket bättre än prylar! De har de kvar i sina hjärtan resten av livet!

Presenter för vuxna

För de vuxna i vår familj har jag gjort på samma sätt i många år nu. Jag har donerat en gåva till välgörenhet i deras namn. Passar inte det, eller känns det som man dessutom vill ge en liten present, gillar jag att ge bort något att äta. Det bästa är ju alltid något hemmagjort, som marmelad. Men har man inte det, kan man köpa något lokalproducerat. Ofta hittar man något som är förpackat i glasburk eller kartong.

Presentpapper och snöre

Något som jag alltid velat göra är att sy presentpåsar i tyg. Jag tycker att de är så fina och så kul att man kan återanvända dem år efter år. I år blir det nog inte det för mig, eftersom jag inte har en symaskin än. Men jag brukar slå in presenter i vanligt färgat papper, det som mina barn använder att måla på och pyssla med. Det finns fler fördelar med det. Först, så har jag alltid det hemma. Sen går det bättre att skriva eller måla på. Det är alltså enkelt att dekorera eller skriva namn på. På det sättet behöver jag inte nödvändigtvis ett kort eller en etikett till paketet. Till sist sparar jag pappret, så barnen kan använda det en gång till att måla på eller pyssla med.

Jag har en liten låda hemma med några fina snören av hampsnöre och bast. De använder jag om och om igen. När jag får ett present med fint snöre i naturmaterial sparar jag det och lägger i lådan. Fördelen med naturmaterial är, att det går lättare att öppna dem igen och de blir inte trasiga lika snabbt. Och när de inte längre går att använda, åker de i komposten.

Gör själv, undvik lim

Kuvert kan man inte återvinna, limmet klumpar ihop sig i pappersbruket. På Youtube kan man hitta många instruktionsvideor på hur man kan göra egna kuvert utan lim. Ett passande julkort kan du också göra lätt. Det bästa är såklart när man har barn i huset, som fixar konstverket på julkortet!

Återvinn rätt

Dina vänner och familj kommer kanske inte läsa detta och du lär nog få en del presenter i vanliga omslagspapper och snören. Om pappret är fint eller har roliga mönster eller figurer på, brukar jag spara det för barnen att pyssla med. Annars kan man återvinna omslagspapper i pappersförpackningar (inte tidning!). Men omslagssnören, etiketter och lacksigill måste man tyvärr slänga i brännbart avfall, om de inte går att återbruka.

Lycka till med din zero waste jul! Vad är dina favoritknep för att undvika allt för mycket sopor?

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish