Om mig

Hej! Jag heter Silvia, jag är tvåbarnsmamma, geograf, odlare och naturälskare. Detta är min nya webbsajt. Vad är syftet? Jo, det står ju i rubriken, plastbanta Sverige! Kan jag göra det själv? Nej, jag behöver även din hjälp!

Faktum att du har hittat till den här sidan betyder väl att du på något sätt redan är intresserad av hållbarhet, av att göra skillnad för vår planet, jorden som vi alla bor på och som vi kommer att lämna över till våra barn. Jag välkomnar dig varmt att följa med på den här resan! Kommer vi få bort all plast som finns? Troligen inte. Men det behövs inte heller. Och jag tycker faktiskt att plast har sin plats i vissa användningsområden. Men i de allra flesta fall är plast onödig, ful, skadlig för oss och för planeten, helt enkelt skräp! Och den plasten ska vi få bort.

Vem är jag och hur har jag blivit en sån miljötok? Det har väl börjat med att jag gick till universitetet för att läsa geografi. Jag har lärt mig om hur jorden har skapats och hur den har utvecklats, hur geologi, växtvärlden och atmosfären samverkar. Jag har läst om när människorna har kommit in i bilden (för inte så länge sen), hur vi har börjat påverka jorden, och hur vi gör det på olika sätt i olika delar av världen. Det fick mig att inse att de olika systemen på jorden är otroligt komplicerade och att vi människor bara börjat förstå små delar av dem. Och att allt hänger ihop!

Efter att ha fullbordat magisterprogrammet i stadsplanering och ett jobb inom samhällsplanering kände jag att jag behövde gräva djupare i hållbarhetsfrågan. Vår flytt till Sverige visade vara ett perfekt tillfälle för att ta ett uppehåll och jobba som volontär på ett självförsörjande småbruk i Småland. Under den tiden har jag inte enbart fått förstå att jag inte är gjord för kontorsjobb, utan också att mitt tidigare stadsliv inte var så hållbart som jag brukade tro. Även om jag inte körde bil, delade en lägenhet med två andra personer och mest köpte ekologiskt, krävs det väldigt mycket resurser att upprätthålla en sådan livsstil. Min dagliga tågresa till jobbet förbrukade så mycket el att vi aldrig skulle kunna nå målen i Parisavtalet om alla gjorde så. Städerskan på vårt kontor tog hand om skräpet vi producerade (inkl. nespressokapslarna) och vilka putsmedel hon använde visste vi ingenting om. De flesta restauranger där vi åt eller hämtade mat använde inte ekologiska råvaror och ännu mindre lokalproducerat.

Den största insikten hittills om hur ohållbart vårt samhälle är fick jag när jag blev mamma. Jag började läsa baksidan och innehållsförteckningen på produkter, men nu på riktigt! Bebisens kropp är ju så liten och allt upptäcks med munnen. På Wikipedia läste jag t.ex. ”Melamin kan innehålla höga halter av formaldehyd. Formaldehyd är cancerframkallande och kan ge allergier.” Åh, men vilken bra idé att framställa en barnservis utav melamin då! Väldigt snabbt har jag lärt mig att rekommendationer och godkännande från myndigheter inte är något som jag kommer att lita på.

Men bortsett från giftiga kemikalier och tillsatser har jag börjat förstå att vårt samhälle inte är byggt för att människorna ska må bra. Det är byggt så att vi kan försörja oss på så lite tid som möjligt, så att män och kvinnor har mer tid att jobba, kan tjäna mer pengar, kan köpa mera, så att företagen kan tjäna mera. Det som händer är att vi spenderar alldeles för lite tid med dem som vi älskar, alltså kompenserar vi det med att köpa presenter till dem. Den här onda cirkeln verkar vid första anblicken inte ha så mycket att göra med plastbantning. Men jag tror verkligen på att hur vi behandlar vår omgivning, alltså medmänniskor och planeten, är en spegelbild av hur vi ser ut inuti. Därför behövs inte bara en omställning från fossila till förnybara resurser, utan en omställning till ett samhälle där människorna står i centrum, inte ekonomisk tillväxt.

Mitt mål med den här webbsajten är att sprida kunskap om en vardag med mindre plast och inspiration till ett enklare och mer meningsfullt liv. Jag ser fram emot en spännande resa med nya insikter, idéer och att få lära känna många nya människor. Välkommen att följa med!

sv_SESwedish